Knight’s pickup: hur män brukade erövra kvinnor

Kvinnor drömmer om att se en man bredvid honom som vet hur man ska ta hand om vackert och kan utföra en bedrift för en vacker dams skull. Tyvärr kommer du idag inte att hitta galna herrar och sanna herrar på eftermiddagen med eld. Och det fanns tider …

Knight’s pickup

Bilden av en riddare utan rädsla och skam lever i varje flickas själ till denna dag. Det är svårt att föreställa sig hur medeltida riddare var, men författare gjorde av dem ädla hjältar som vet hur man kan försvara ära och alltid vinna den vackra damens kärlek. Vi är skyldiga fransmännens utseende av riktiga män. Ridderlighet och beundran för kvinnor har sitt ursprung i den rika Provence på 1100-talet, och därifrån sprids de över hela Europa. Södra Frankrike vid den tiden ansågs progressivt: handel och hantverk utvecklades här, litteraturen blomstrade. De provensalska tjejerna var utbildade, väluppfödda, men viktigast av allt förblev de självständiga och stolta. Provencalska män var inte sämre än damerna: de ägde inte bara vapen utan också utmärkta sätt.

För initiering till riddare finns det inte tillräckligt med mod och svärd, du måste välja en vacker dam. Ett av ridderbuden sa till och med att utan kärlek är det omöjligt att få mod och ära. Vilken tjej som helst var lämplig för rollen som en hjärtadame: gift eller singel, ädel eller enkel, kär i en annan eller delade en riddares känslor. En sak krävdes av flickan – att låta henne bli uppvaktad. Det var ofta platonisk kärlek. Riddaren gifte sig nästan aldrig med den vackra damen, men fram till slutet av sina dagar fortsatte han att tjäna henne. Ibland gav riddarna tecken på uppmärksamhet vid behov. Så en kvinna i medeltiden, med all sin önskan, skulle aldrig öppna en ekdörr, utan hjälp utifrån skulle hon inte klättra på en häst. Idag kan en dam enkelt öppna dörren och gå ut ur bilen, men du måste erkänna att det fortfarande är trevligt när du får en hand.

Serenader under fönstret

Riddarna förstod tidigt att kvinnor älskar med öronen, så rustningen utfärdades endast till de som visste hur man skrev poesi och spelade ett musikinstrument. Därefter kom utbredda vindar (trumpet, säckpipa, flöjt), strängar (fiol, harpa, gusli, etc.) och slagverk (trummor, triangel, tamburin). Naturligtvis hade inte alla riddare bra sång. Ofta anställdes resande musiker för att utföra serenader under den älskade fönstren. I Italien och Spanien kallades de trubadurer, i England och Frankrike – minstreler. Kvällskärlekonserter hölls enligt ett speciellt scenario som man tidigare överenskomit med riddaren. (Förresten, även den stora Mozart tjänade pengar genom att skriva serenader för älskare. Detta var redan på 1700-talet). Om damen gillade det musikaliska numret belönades fläkten med ett leende eller en blomma. Ibland tillät flickan sig att kasta en repstege till riddaren, längs vilken han klättrade upp på balkongen till sin älskade. Hur man inte smälter från sådana handlingar!

Plånbok eller ära

En av de viktigaste egenskaperna hos en riktig riddare är generositet. Denna dygd tar första plats i koden för medeltida krigare. Giriga män accepterades inte i samhället. Förresten var ruinen inte så illa som att komma på listan med eländiga. Riddarna var redo att offra en plånbok för en vacker dam.

Älska din fiende

Den riddariska hederskoden tillät inte heller dålig inställning till rivaler. I kärlek, som i krig, måste man agera djärvt. Det var omöjligt att attackera en obeväpnad person eller bakifrån. Kvinnor har alltid beundrat ädla män som är vana att agera snarare än intressanta..

0 Replies to “Knight’s pickup: hur män brukade erövra kvinnor”